Biblioteca Nationala de Fizica se afla în orasul Magurele, la sud-est de municipiul Bucuresti, intr-un loc plin de istorie si de legenda. Localitatea Magurele a fost locul unde a poposit Mihai Viteazul cu armata sa inainte de batalia de la Calugareni din anul 1595. Ȋn secolul al XIX-lea mosia din care facea parte si satul Magurele a ajuns în posesia boierului Ioan Oteteleşanu. Domeniul cuprindea un castel, o biserica, un parc, un lac si alte dependinţe. Mosia a fost donata Academiei Romane, sub patronajul careia a functionat scoala de fete condusa de Ioan Slavici. Aici venea si bunul prieten al lui Slavici, poetul Mihai Eminescu.
Adresa: Biblioteca Nationala de Fizica, Str. Atomistilor nr. 409, Magurele, Jud. Ilfov, Cod RO 770125.
Misiunea Bibliotecii Nationale de Fizica este de a asigura informarea si documentarea utilizatorilor sai pentru activitatea de cercetare in domeniul fizicii si domeniilor conexe.
Conform Legii Bibliotecilor 334/2002, Biblioteca Nationala de Fizica face parte din Diviziunea Biblioteci Specializate (Special Library) si este parte integranta a Institutului National de Fizica si Inginerie Nucleara “Horia Hulubei”. Biblioteca Nationala de Fizica se adreseaza cercetatorilor din cadrul institutelor de cercetare din Platforma Magurele, profesorilor de la Facultatea de Fizica, masteranzilor, doctoranzilor si specialistilor din intreaga tara. Colectia bibliotecii consta in carti si reviste din domeniul fizicii, fizicii nucleare, laserilor etc. Accentul se pune pe publicatiile seriale care aduc rapid noutatea in domeniul cercetarii. Accesul la baze de date online asigura documentarea repida si nemijlocita a utlizatorilor Bibliotecii Nationale de Fizica.
Este cea mai mare biblioteca specializata pentru cercetare in fizica si domenii conexe din Romania.
Servicii: Biblioteca Nationala de Fizica ofera servicii specifice: Acces la baze de date stiintifice abonate prin intermediul consoritului Anelis Plus, referinte bibliografice, referinte prin e-mail, studiu la sala de lectura, imprumut publicatii monografice, scanare, prezentari baze de date, prezentari produse de evaluare din bazele de date bibliografice si bibliometrice, acces mobil.
Biblioteca Nationala de Fizica ofera servicii de informare si documentare tuturor institutelor de cercetare de pe Platforma Magurele:

  • Institutul de Fizica si Inginerie Nucleara “Horia Hulubei” (IFIN-HH) in domeniul fizicii si ingineriei nucleare;
  • Institutul de Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiei (INFLPR) pentru fizica laserilor si aplicatii, electronica cuantica a solidului, plasma si acceleratoare de electroni;
  • Institutul de Stiinte Spatiale, pentru studiul spatiului, ca filiala a INFLPR,
  • Institutul Naţional pentru Fizica Materialelor (INFM), pentru cercetari in fizica starii condensate si in fizica materialelor;
  • Institutul de Optoelectronica (INOE 2000) pentru cercetari aplicative in optoelectronica, chimie analitica si inginerie mecanica;
  • Institutul pentru Fizica Pamantului (INFP) pentru studiul scoartei terestre si seismologie;
  • Centrul de Inginerie Tehnologica pentru Obiective Nucleare (CITON) pentru servicii in domeniul energiei nucleare.
  • De asemenea biblioteca ofera servicii catre profesorii si studentii de la Facultatea de Fizica a Universitatii Bucuresti, dar si cercetatorilor interesati de domeniul fizicii din Bucuresti si din tara.

Modernizarea Bibliotecii:
Prima baza de date a Bibliotecii a fost initiata în 1997 prin colaborarea cu personalul din departamentul IT al IFIN-HH si a fost constituita în sistemul POSTGRES dupa modelul bazei de date de la CERN Geneva.
In anul 2004, Biblioteca Nationala de Fizica a fost parte din nucleul care a lucrat pentru proiectul Sistem Naţional Unitar de Documentare Stiintifica si Tehnica (NUSIDOC S&T). Acest proiect a avut ca scop unificarea sistemelor de biblioteci din bibliotecile centrale universitare si unitatile de cercetare in stiinta si tehnica din Romania.
Prin proiectul NUSIDOC S&T s-a achizitionat portalul de cautare ROLINEST. Acesta s-a constituit initial prin unirea cataloagelor online ale bibliotecilor centrale universitare de la Iaşi, Cluj şi Timisoara, catalogul Bibliotecii Universitatii Politehnice Bucuresti si cel al Bibliotecii Nationale de Fizica. Ulterior, în catalogul portalului Rolinest s-au adagat alte biblioteci universitare si tehnice, dovedind astfel utilitatea, la nivel national, a integrarii bibliotecilor intr-un sistem unitar.
Catalogul virtual face posibilă utilizarea comuna a inregistrarilor bibliografice prin catalogare partajata. Sistemul este util si prin posibilitatea realizarii importului de inregistrari bibliografice, usurand astfel munca bibliotecarilor privind descrierile bibliografice uniforme.
Acest proiect s-a dovedit a fi sustenabil si functioneaza si in prezent la adresa: link
Prin proiectul national NUSIDOC S&T dintre anii 2004-2006, pentru Biblioteca Nationala de Fizica a fost achizitionat un soft integrat de biblioteca, Alephino, care face parte din marea familie Aleph, de la Ex Libris Group. S-a facut conversia datelor in noul sistem integrat de bibliotecă. Totodata prin proiectul NUSIDOC S&T au fost puse in comun cataloagele bibliotecilor participante la proiect printr-un portal de căutare simultană.
Prin sistemul integrat de biblioteca Alephino versiunea 5, biblioteca isi construieste o baza de date moderna si usor de accesat.
Toti cei interesati de cercetari in domeniul fizicii sunt totdeauna bineveniti la Biblioteca Nationala de Fizica.