Istoria Bibliotecii Nationale de Fizica incepe odata cu infiintarea Institutului de Fizica al Academiei in anul 1949. Fondatorul Institutului a fost profesorul Horia Hulubei, care si-a luat doctoratul în Franta, în 1933, sub conducerea profesorului Jean Baptiste Perrin (Premiul Nobel in fizica în 1926). Presedintele comisiei de doctorat a fost Marie Curie (Premiul Nobel in fizica în 1903, premiul Nobel in chimie in 1911).
Documentarea în domeniul fizicii a fost asigurata, la inceput, din fondurile Bibliotecii Universitatii si din cele ale Academiei Romane. Treptat s-a constituit fondul propriu al bibliotecii la Magurele. Prima locatie a Biblitoecii a fost in cladirea Scolii de fete (condusa in trecut de Ioan Slavici), unde a functionat pana in 1965, cand s-a finalizat cladirea de conferinte care cuprindea biblioteca la etajul 1.
In anul 1955, Institutul de Fizica al Academiei a devenit Institutul de Fizica Atomica (IFA) la Magurele, care se va indrepta spre cercetarile in fizica atomica si nucleara.
Dezvoltarea si imbogatirea fondului de publicatii din biblioteca destinata cercetarii in fizica a fost o preocupare constanta pentru marile personalităţi ale stiintei romanesti: profesorul Horia Hulubei, profesorul Eugen Badarau, profesorul Florin Ciorascu, profesorul Serban Titeica, profesorul Ion Agarbiceanu, profesorul Ioan Ursu.
In primul registru inventar al Bibliotecii apare data de 22.06.1955, data la care s-a început inventarierea cartilor. Se presupune ca existau alte evidente anterioare privind gestiunea publicatiilor din biblioteca, dar care, din pacate, nu s-au pastrat.
Din 1976, biblioteca a intrat sub administratia Institutului de Fizica si Inginerie Nucleara, dar a oferit, in mod egal, servicii de informare si documentare tuturor institutelor de cercetare din domeniul fizicii si domeniile conexe de pe Platforma Magurele si din tara.
În 1996, Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară devine Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH).
Biblioteca a functionat incepand cu 1974 pana in 2009 in Blocul Turn. In data de 14 decembrie 2009 a fost inaugurata Biblioteca Nationala de Fizica in cea mai buna locatie, a patra in timp, locatie care permite organizarea fondului documentar de fizica in conditii specifice de biblioteca, cu sisteme moderne de control si protectie a documentelor. Accesul la intreaga colectie a bibliotecii este generos, cititorii beneficiind de accesul liber la raft. Cladirea a fost restaurata si modernizata dupa ultimele standarde prin efortul financiar al Institutului de Fizica si Inginerie Nucleara “Horia Hulubei”.
Prin proiectul European Exteme Light Infrastructure – Nulcear Physics (ELI - NP), lansat in noiembrie 2007, biblioteca este chemata sa participe la o noua etapa a cercetarii romanesti si internationale in domeniul fizicii nucleare si a laserilor.
Biblioteca Nationala de Fizica isi continua misiunea pentru care a fost creata: informarea si documentarea in domeniul fizicii pentru toti cei intersati in cercetare.